Agile werken introduceren in je organisatie? Volg een goede training

Als je als bedrijfsleider actief bent en je staat in die hoedanigheid aan het hoofd van een organisatie van een redelijk of zeer grote omvang, dan is de kans groot dat je de laatste jaren al eens iets over agile werken hebt horen voorbijkomen. Agile staat bekend als een manier van werken die meer efficiëntie biedt en daardoor betere resultaten oplevert voor je bedrijf. Mocht je deze werkwijze willen invoeren in je bedrijf, dan is het slim om goed voorbereid aan de nodige hervormingen te beginnen. Belangrijke mensen in je bedrijf een agile manager training volgen zou wat dat betreft een goede keuze zijn. 

Het zou zomaar kunnen dat een Quarkus training ook op z’n plaats zou zijn, al hangt dat ook van je eigen werkveld en voorkeuren af.

Agile manager training

Wat zijn eigenlijk de basisprincipes van agile werken?

Het agile werken kan op verschillende manieren worden ingevuld, maar dat doet weinig af aan de basisprincipes die gelden. Dit zijn de volgende principes:

  • Met agile werk je niet meer met afgebakende afdelingen. Je werkt daarentegen met teams. Elk personeelslid zou hierbij deel kunnen uitmaken van meerdere teams. Bij team wordt er namelijk een project – of een aantal projecten – opgepakt en behandeld.
  • Als gevolg van het feit dat er meer met teams wordt gewerkt hebben leidinggevenden een andere rol. Van een ouderwetse leiderschapsstijl moet zeker geen sprake meer zijn. Teamleiders zouden hooguit een sturende rol kunnen krijgen. Kenmerkend aan de teams is namelijk dat ze zelfredzaam en zelfsturend zin.
  • Er zal sprake zijn van korte cyclussen van werk. Sommige mensen noemen zo’n cyclus ook wel een sprint. Hoe dan ook, het is de bedoeling dat je in een dergelijke cyclus je volop op één taak stort en je daarbij zo min mogelijk laat afleiden door andere bezigheden. Het snel afronden van je taak is namelijk wat centraal staat.
  • Informatie over een project zal binnen het team duidelijk zichtbaar met elkaar gedeeld worden. Dit vergroot meteen het zelfsturende vermogen van het team in kwestie. Je zou dit zichtbaar maken kunnen doen met whiteboards of online platformen.

Welke voordelen biedt de agile methode?

De agile methode zou de volgende voordelen moeten bieden aan jouw organisatie:

  • Het zelfsturende aspect van de teams moet meer motivatie opleveren voor individuele teamleden.
  • Er wordt efficiënter gewerkt, wat dus ook meer productiviteit tot gevolg heeft.
  • De kans dat projecten op tijd worden afgerond wordt er groter door.
  • Managers en teamleiders hoeven niet weinig tijd meer te besteden aan controlerende taken.

Belangrijke leerdoelen van agile manager trainingen

Om een agile werkwijze succesvol te implementeren in je bedrijf is het dus aan te raden een cursus te volgen. Bij zo’n cursus leer je namelijk in de eerste plaats hoe je je bedrijf klaarstoomt voor een verandering in manier van werken. Belangrijk punt is daarbij de op dit moment heersende mentaliteit in het bedrijf en bij mensen individueel. Niet iedereen zit namelijk altijd te wachten op verandering. Daarom leer je bij een agile manager training ook hoe je ervoor zorgt dat je je medewerkers geruststelt over de op handen zijnde verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *