Heb je als student van een online portfolio profijt?

Als student heb je in je schoolcarrière waarschijnlijk al tientallen portfolio’s gemaakt voor verschillende vakken. Op de middelbare school voor Nederlands en Frans, op het HBO moet je waarschijnlijk portfolio’s maken om je persoonlijke en professionele ontwikkeling te meten. Vaak wordt een Online portfolio maken als een langdraderige en vervelende taak gezien. Als je een programma als Simulise gebruikt is een portfolio maken echter helemaal niet zo moeilijk! Misschien denk je nu: maar heb ik zelf profijt van een portfolio? Jazeker! Als je wilt weten waarom, moet je dit artikel lezen!

Waar ben ik goed in?

In het onderwijs ligt de focus vaak op wat je nog kunt leren, wat er nog beter kan, et cetera. Bij het maken van een portfolio draait het juist om wat je wél kunt. In een portfolio worden jouw vaardigheden en pluspunten benadrukt, waardoor je een positief gevoel over jezelf krijgt en meer zelfvertrouwen krijgt. Verder presenteer je jezelf op persoonlijk vlak in een portfolio, die je kunt laten zien aan je tutoren, maar ook aan je ouders.

Je ontwikkelt zelfinzicht

Met behulp van een portfolio leer je om te reflecteren op je eigen werk, en op deze manier krijg je meer inzicht in het leerproces. Als je weet hoe je leert en wat voor jou werkt, kun je dit overal toepassen. Zowel in academische sferen als in je privésfeer. Door middel van portfolio’s leer je als student steeds meer waar je sterke en zwakke punten liggen en kun je hier op inspelen. Hierdoor ontwikkel je meer zelfvertrouwen en krijg je meer plezier in het leerproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *