Hoe kan jij je smaakvermogen verbeteren?

Heb jij last van een verminderend smaakvermogen of wil jij simpelweg jouw smaakervaring verbeteren? Dit artikel geeft je enkele tips mee om de manier waarop je voedsel proeft te verbeteren.

Werk aan de volledige perceptie van smaak

De opname van voedsel neemt ons lichaam waar met een verscheidenheid aan organen, waaronder de ogen, oren, neus, mond en huid. Tijdens het eten werken al deze zintuigen tegelijk; je ogen zien het chocolate chip koekje, je oren horen het knarsen als je door de knapperige buitenkant bijt en je ruikt en proeft het koekje met je neus. Daarnaast is je mond betrokken bij het voelen van de textuur van het koekje, net zo goed als je handen wanneer je het naar je mond brengt. Om het smaakvermogen te verbeteren is het daarom aan te raden om met het oog op deze aspecten zo bewust mogelijk jouw gerechten te verorberen. Je kunt zelfs een herinnering aan het gerecht koppelen, want de geur brengt je misschien wel terug naar de tijd dat je moeder jouw favoriete maaltijd klaarmaakte toen je klein was. Al onze zintuigen leiden tot een betere algehele perceptie van smaak. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je bij eventuele smaakproblemen (hoewel  afhankelijk van de oorzaak) een gebrek aan smaak kan laten verdwijnen door de oorzaak te behandelen. Experimenteer daarom met een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, kruiden en specerijen.

Doordat smaak enorm beïnvloed wordt door de reuk is het ook handig om te weten of er oplossingen te vinden zijn bij het verbeteren van jouw opname van geuren. Mocht je meer problemen hebben met een verminderde reukervaring, dan is het aan te raden om reuktraining te doen. Door middel van aan de slag te gaan met verschillende geursets op basis van diverse geurprofielen kan je je hersenen training om geuren weer waar te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *