Hoe maak je optimaal gebruik van je tussenjaar?

De keuze voor een tussenjaar is altijd erg lastig, dit kan met meerdere factoren te maken hebben. Het kan zo zijn dat de mensen in je omgeving het niet goed vinden, dat je twijfelt door de corona crisis of dat je er zelf gewoon nog niet uit bent. Als je zelf nog niet weet wat je wilt gaan doen is het verstandig om eerst een studiekeuzetest te gaan maken, als hier iets uitkomst wat je niet leuk vind en als je verder geen andere opleiding of studie leuk vind kan je er over na gaan denken om een tussenjaar te gaan nemen. 

De corona crisis 

De corona crisis kan veel invloed hebben op je keuze, wat kan je wel en wat kan je niet. Het is al een lastige keuze opzicht en deze crisis maakt het je niet echt makkelijker. Doordat je niet weet wat de toekomst je gaat brengen kan het moeilijk zijn om nu voor een tussenjaar te gaan kiezen. Maar juist doordat we nu in deze crisis zitten kan het je ook veel opleveren. Het einde is een soort van inzicht en dat biedt perspectief. 

Wat kan je doen in een tussenjaar?

Je kan een tussenjaar op verschillende manieren indelen. Die verschillende opties gaan hieronder doornemen. 

  • Werken, je kan er voor kiezen om in je tussenjaar veel te gaan werken. Er zijn veel bedrijven die op zoek zijn naar studenten die een tussenjaar nemen, zij hebben vaak speciale contracten voor een jaar. 
  • Je kan de keuze maken om te gaan reizen. Dit is nu iets lastiger dan voorheen, maar als het goed is kunnen we van de zomer weer op vakantie en kunnen we weer mooie reizen maken. 
  • Je kan ook gaan reizen en tegelijkertijd gaan leren. Dit kan je doen met een taalreis, er zijn veel verschillende aanbieders die zulke reizen aanbieden. Je kan dan zelf kiezen hoelang, naar welk land je wilt en welke taal je wilt leren. 

Nu kiezen voor een tussenjaar

Als je voor het komende schooljaar een tussenjaar wilt, is het belangrijk om die keuze nu te maken, anders is het misschien wel te laat. Als je namelijk geen tussenjaar wilt, is het belangrijk om je nu al voor een studie in te schrijven. Mocht je nog geen studiekeuze hebben gemaakt wordt het aangeraden om een studiekeuzetest te doen. Zo kom je er namelijk achter welke studie bij jou past en wat je misschien wel zou kunnen gaan doen. Het is lastig om nu de keuze te maken voor een tussenjaar omdat je niet weet wat de toekomst je gaat brengen, maar door de vaccinaties is er wat meer perspectief waardoor je wel alvast wat plannen kan gaan maken voor het komende schooljaar. Zou jij het komende jaar een tussenjaar willen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *