Opleiding

Onderwijs op afstand, ondersteunende cursussen voor kinderen

Het zijn vreemde tijden en Covid-19 heeft de wereld in een absolute staat van crisis gezet. Toch zijn de moeilijke momenten juist degene waar we het meest van leren en we nieuwe inzichten vergaren. Een goed voorbeeld hiervan is hoe we zelf en kinderen de laatste weken thuis aan het werk waren. We zien veel voordeel in zowel thuiswerken als onderwijs op afstand.

Voordelen van onderwijs op afstand?

Hoewel er ook nadelen zijn zoals gebrek aan het sociale aspect dat kinderen op school meekrijgen. Heeft het onderwijs op afstand en kinderen thuis les geven ook veel voordelen zoals:

  • Kinderen leren in rust: Dit voordeel kan voor veel kinderen ook als een nadeel gezien worden omdat sommige kids juist begeleiding nodig hebben en een juf of meester die ze aan het werk houdt. Aan de andere kant zijn er net zoveel kinderen die in rust veel beter presteren dan in een drukke klas.
  • Betere uitleg en meer aandacht: Werkboeken, werkbladen, taken en opdrachten maken kinderen moeten van alles doen wat ze soms niet helemaal begrijpen. Op school is er maar beperkte aandacht omdat een leerkracht zijn aandacht over 25 tot 30 kinderen tegelijkertijd moet verdelen. Thuiswerken betekent voor kinderen dat ze naast de extra aandacht van ouders ook meer aandacht van hun leerkracht krijgen in een e-meeting. Hiervoor wordt doorgaans meer tijd uitgetrokken dan wanneer iemand in de klas tijdens een les een vraag heeft.
  • Kinderen worden sneller computervaardig: Nu we wel met computers, internet en allerlei moderne software moeten werken, leren kinderen dit veel sneller te begrijpen.
  • Meer tijd: Onderwijs op afstand heeft geleerd dat de opdrachten veel eerder af zijn. Dit komt mede omdat de lesdag sneller wordt opgestart. Er is meer tijd om te leren en zijn kinderen eerder klaar. Hierdoor is er ruimte voor meer ontspanning maar ook extra ondersteuning indien nodig.
  • Extra ondersteuning: iets nieuws leren: Omdat er meer tijd over is, kunnen kinderen samen met hun ouders ervoor kiezen om extra vaardigheden te leren zoals een typcursus, een extra taalcursus of ondersteunende pakketten voor het basisonderwijs zoals bijvoorbeeld LOI Kidzz en Squla zie: https://www.studie24.nl/squla-leuk-leren/

Ondersteunende cursussen voor kinderen.

Met name dit is erg interessant omdat de druk van naar school gaan en in drukke klaslokalen presteren is afgenomen. Hebben kinderen meer tijd over om leuke activiteiten te ontplooien maar ook om hier extra leermateriaal aan toe te voegen op een leuke manier van leren. Hieronder enkele van de veelgebruikte online cursussen voor kinderen.

  1. Squla voor ondersteuning in het basisonderwijs.

Squla biedt op elk niveau van groepen 1 t/m 8 voor alle basisschoolvakken leuke lespakketten aan waarmee kinderen op een leuke manier extra ondersteund kunnen worden. Zo kan de Engelse lees en spreekvaardigheid worden verbeterd. Beter begrijpen leren lezen en meer. Wil je bijvoorbeeld dat je kinderen sneller Engels leren dan kun je op deze website kijken voor beschikbare cursussen waarmee je kind de belangrijkste wereldtaal nog sneller leert.

  1. LOI Kidzz voor extra basisonderwijs pakketten.

Dit is min of meer hetzelfde als Squla maar dan van de Leidse onderwijsinstelling LOI. Met Loi Kidzz kun je ondersteunend leren op afstand door spelenderwijs te leren. Er zijn meerdere taalcursussen maar ook op spelling en gebied van rekenen wordt veel gedaan.

  1. Ducktypen om beter te leren typen.

Kinderen doen steeds meer op de computer. Nu is daar onderwijs op afstand bijgekomen en moeten ze veel gebruik maken van het toetsenbord. Met een typecursus kan je kind perfect blind leren typen waardoor het niet alleen een belangrijke vaardigheid voor de toekomst aanleert maar ook veel tijdbesparend terwijl het leert. Met Ducktypen  leer je samen met Donald Duck en consorten spelenderwijs op een avontuurlijke manier typen en gaan we zo samen naar beter en moderner onderwijs.

Dit vind je misschien ook leuk...