Wat een cdd analist doet en hoe jij er eentje kunt worden

cdd analist

De term cdd analist is misschien niet iedereen bekend, maar als jij in de bancaire sector werkt dan is de kans een stuk groter dat je ervan hebt gehoord. In dit artikel lees je wat dit precies voor functie is, hoe je cdd analist kunt worden en wat de sector precies inhoudt. Ontdek het allemaal hier en misschien word jij wel geprikkeld om ook in deze richting aan de slag te gaan.

Wat is een cdd analist?

De letters cdd zijn uiteraard een afkorting. Cdd staat voor customer due diligence. CDD is een onmisbaar onderdeel geworden van de meest integere bedrijfsvoering binnen de bancaire sector en er buiten. Heel letterlijk staat het voor de manier waarop je erachter gaat komen wat het doel van een klant is bij de bank. Als cdd analist pluis je dus goed uit wat iemand komt doen bij de bank en hoe je daarin bij kan staan. Onderzoek is de kern van deze functie, bij welke bank je ook aan de slag gaat. CDD analist kan je worden bij bijvoorbeeld:

  • een grootbank
  • een verzekeringsmaatschappij
  • een kleinere bank of financiële instelling

Er zijn dus meerdere plekken waar je aan de slag kunt als cdd analist. De baanzekerheid is vrij sterk gezien er niet veel mensen zo specifiek getraind zijn dat ze dit onderdeel van de bedrijfsvoering gedegen kunnen uitvoeren. De cdd analisten liggen niet bepaald voor het oprapen. 

cdd analist

Witwassen voorkomen en financieringen in de gaten houden

De cdd analist is echt niet alleen maar bezig met de reis van de klant. Het is geen marketingfunctie. Je hebt ook een daadwerkelijke maatschappelijke verantwoordelijkheid en moet je goed aan een aantal regels houden. De cdd analist is namelijk ook in het leven geroepen om witwassen en fraude te voorkomen. Alle Europese banken krijgen tegenwoordig te maken met uiteenlopende wettelijke verplichtingen voor de identificatie en acceptatie van klanten, met diepgravende onderzoeken als gevolg. In een cdd proces wordt onderzocht wat het reputatierisico voor de bank is als zij de samenwerking aangaan met een bepaalde klant. Dat kan zowel een zakelijke als een particuliere klant zijn. 

Het risico bepalen

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat de bank in zee gaat met een bedrijf waarvan de financiering niet goed te achterhalen valt. Het is niet helemaal duidelijk waar het geld vandaan komt of er is grote zekerheid dat het van bijvoorbeeld een organisatie komt die geassocieerd wordt met terrorisme. De cdd analist is de persoon die wordt aangewezen om hierachter te komen en het risico voor de bank in kaart te brengen. Wat is dit voor partij, en moeten we hiermee wel in zee willen? Dat is de vraag die de analist stelt. 

cdd analist

Cdd analist worden

Wil jij ook graag in deze unieke sector aan de slag? Er zijn verschillende manieren om hier terecht te komen. Je kunt een opleiding volgen in de richting waar veel om gevraagd wordt bij grootbanken wanneer ze een cdd analist zoeken, Dat is vaak een HBO of WO in de richting van technische bedrijfskunde, information management of bedrijfseconomie. Je kunt ook beginnen met een traineeship tijdens je opleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *