Wil je re-integreren in de arbeidsmarkt? Doe dit samen met een deskundig bureau

Re-integratie vacatures

Het aantal mensen met een burn-out is er in landen als Nederland de laatste jaren beslist niet kleiner op geworden. Door een burn-out, maar ook door andere ziekten, aandoeningen en blessures, is de kans groot dat je een tijdje niet op de werkvloer bij je werkgever kunt verschijnen. Dat is uiteraard om diverse redenen problematisch. Toch is er in ieder geval vanuit de instanties altijd de ambitie om jou terug te laten keren op de werkvloer. Niet zelden gebeurt dat door omstandigheden dan wel bij een andere organisatie. Een dergelijke terugkeer wordt ook wel een re-integratie genoemd. Wanneer je zelf met re-integratie te maken krijgt en dus op zoek gaat naar re-integratie vacatures, dan is de kans groot dat je wordt bijgestaan door een deskundig bureau op dit gebied.

Verschillen tussen 1e spoor en 2e spoor re-integratie

Officieel wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen 1e spoor en 2e spoor re-integratie. Hierbij geldt dat het bij 1e spoor re-integratie allemaal draait om het inzetten van een terugkeer naar de eigenlijke werkgever. In dat geval is het dus voor een groot deel een kwestie die door zowel de werkgever als de werknemer moet worden opgelost. Als er hierbij al sprake is van de inmenging van een re-integratiebureau, dan is dat waarschijnlijk met name om te bemiddelen en om procedurele redenen.

Hoe langer je afwezig bent bij je eigenlijke werkgever, des te kleiner wordt meestal de kans dat een terugkeer via 1e spoor re-integratie er nog in zit. Niet zelden raakt de relatie tussen werknemer en werkgever vertroebelt of heeft de werkgever al voor structurele vervanging gezorgd. In dat geval treedt het 2e spoor re-integratie in werking. Hier zal de eigenlijke werkgever uiteindelijk geen rol meer in spelen. Je wordt dan met deskundige hulp van een re-integratiebureau in de richting geholpen van een nieuwe, duurzame uitdaging, uiteraard hopelijk in de vorm van een fijne baan.

Re-integratie vacatures

Hoe ziet het traject van het 2e spoor re-integratie er doorgaans uit?

Wanneer het ernaar uitziet dat je in het 2e spoor re-integratie gaat terechtkomen, dan kun je erop rekenen dat je een traject zult gaan doorlopen dat er ongeveer als volgt uit ziet:

  • Je ondergaat een uitgebreide intake waarin je kennismaakt en de doelstellingen en wederzijdse verwachtingen worden uitgesproken.
  • Je zult een beroepskeuzetest afleggen om meer inzicht te krijgen in jouw ervaringen, denkniveau, mogelijkheden en manier van werken. Deze test wordt soms ook wel een assessment genoemd.
  • Op basis van de twee vorige punten zal een re-integratiebureau adviezen uitbrengen op basis waarvan je hopelijk verder kunt.
  • Nu is vastgesteld welke functies en beroepen gepast en haalbaar moeten zijn is het tijd om je echt te gaan oriënteren op de huidige arbeidsmarkt.
  • Tenslotte krijg je deskundige hulp bij het maken of aanpassen van je cv en sollicitatiebrieven. Als je ook sollicitatiegesprekken gaat voeren, dan word je daar ook goed op voorbereid. Zo wordt de kans op succes zo groot mogelijk gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *